Extracorporal Life Support, ook bekend onder de naam ELS of ECMO (ExtraCorporele Membraan Oxygenatie), is een orgaanvervangende therapie waarbij we de functie van hart en/of longen geheel of gedeeltelijk kunnen overnemen voor een bepaalde periode. Deze behandelmethode kan bij geselecteerde patiënten, waarbij de kans op overlijden door falende longen of een falend hart zeer groot is, een brug bieden tot herstel, onderzoek naar de oorzaak, therapie of een transplantatie.
Voor het starten met de ECMO zijn één of meerdere grote canules in de bloedvaten nodig om bloed van en naar de patiënt te transporteren. Het systeem bevat een pomp die het bloed voortstuwt en een oxygenator die als een kunstlong werkt. Afhankelijk van de locatie van de canules kan het systeem long- of hart-/longondersteuning bieden. Bloedverdunning is vaak nodig om stolling van het systeem te voorkomen. Een patiënt kan wakker zijn aan de ECMO, dit wordt per dag individueel bekeken.
ECMO is een intensieve en invasieve manier van ondersteuning met grote potentiële winst (afwenden van overlijden) maar ook grote potentiële complicaties. De behandeling is een voorbeeld van hoog complexe zorg waarbij er intensieve samenwerking is tussen de afdelingen IC, cardiologie, perfusie, longgeneeskunde en hart-/longchirurgie. Maastricht heeft een lange geschiedenis op het gebied van extracorporele life support op de IC. U kunt rekenen op een toegewijd en ervaren team dat de behandeling begeleidt.
Folders

