Prof. dr. P.M.H.J. Roekaerts

Medisch Hoofd

Aandachtsgebieden

Klinische interesses: cardiovasculaire aspecten van intensive care zorg (microcirculatie – Extracorporeal Life Support), longfalen (complexe beademing, ExtraCorporeal Membrane Oxygenation), inflammatie bij de kritiek zieke patient (infectie, malnutritie) en het Post-Intensive Care Syndroom.

Wetenschappelijke interesses:  orgaan falen i.h.b. hart-longfalen (extracorporale ondersteuning bij hart-long falen; inflammatie-infectie bij hart-long falen; microcirculatoire veranderingen bij hart-longfalen en bij inflammatie-infectie). Daarnaast verricht hij research tezamen met eental europese partners en gesteund door meerdere EU-grants betreffende Intensive Care telemedicine en robot-technologie op Intensive Care afdelingen.

Hij is lid van- en heeft bestuurlijke functies bij talrijke binnen- en buitenlandse wetenschappelijke verenigingen. Hij is auteur van meerdere vakinhoudelijke boekhoofdstukken en van vele wetenschappelijke publicaties en is frequent een uitgenodigd spreker op nationale en internationale congressen.   

Hij is plaatsvervangend opleider voor de opleiding tot GIC-erkend intensivist in het MUMC+.       

Contact

Secretariaat Intensive Care:
043-3876385 of 043-3876393

Curriculum Vitae

Prof. dr. P.M.H.J. Roekaerts studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit van Leuven (B). Aansluitend werd hij opgeleid tot anesthesioloog-intensivist aan de Universiteit van Leiden (NL). Hij is tevens houder van het European Diploma in Intensive Care Medicine (EDIC). Na het doorlopen van diverse stages in binnen- en buitenland, werd hij aangesteld in Maastricht. Hij is hoofd van de afdeling Intensive Care van het Maastricht UMC+ en van de afdeling Intensive Care van het Laurentius Ziekenhuis Roermond en tevens voorzitter van het regionaIe Intensive Care Samenwerkingsverband ICUZON (Intensive Care Unie Zuidoost Nederland). Hij is hoogleraar Intensive Care Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht.